Очакват се невиждани китайски инвестиции в САЩ

Според доклад на Rhodium Group през 2013 г. ще бъдат вложени над 6.5 млрд. долара

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Китайските инвестиции в САЩ ще достигнат нови рекордни през 2013 г. Това показва доклад на изследователската компания Rhodium Group, цитиран от CNBC. През 2012 г. инвестираните средства са били над 6.5 млрд. долара, което е пикова стойност до този момент.

"Като се има предвид, че вече има подписани сделки на стойност 5 млрд. долара, много е вероятно през 2013 г. да станем свидетели на нов рекорд", коментира Тило Ханеман, който е автор на доклада. "Политическите действия в Китай показват, че бъдещите структурни реформи ще дадат допълнителен тласък на китайската икономика, която ще търси нови начини да се подготви за новата ера на ръст", добавя той.

Китай обаче е една от малкото държави, които искат да увеличават инвестициите си в САЩ от началото на финансовата криза. От първото тримесечие на 2007 г. до първото тримесечие на 2012 г. инвестициите от Близкия Изток са намалели с 86%. От Канада понижението е със 75%, Европа - 49%, показва статистиката на Бюрото за икономически анализи.

За същия период официалните данни на Бюрото показват, че ръстът на китайските инвестиции в САЩ е 321%. Според доклада на Rhodium обаче увеличението е с 1 300%. Там е записано, че официалните данни не включват финансовите потоци от офшорните финансови центрове.

Независимо от внушителния ръст, в момента инвестициите от страна на Китай представляват едва 1% от общата стойност на чуждестранните инвестиции в САЩ. Според Ханеман обаче това бързо ще се промени, заради облекчените правила в Китай и желанието на бизнеса да инвестира навън.

Подкрепи Economic.bg