Оланд, Саркози, Меркел

Водещият немски вестник Handelsblatt излиза с коментар по темата. Според него смяната на властта е изключително вероятна и това подхранва надеждата на партиите за промяна на паричната политика в Европа

Политици от SPD(Социалдемократична партия Германия) и Зелените анализират резултата от първия тур на изборите във Франция в полза на кандидата на социалистите Франсоа Оланд като сигнал за смяна на европейската политика на канцлера Ангела Меркел. "Поддържаната от г-жа Меркел и президентът Саркози политика е строго наказана от френските гласоподаватели", казва членът на социалдемократите Нилс Анен. Резултатът от първия тур е "голям успех" както за Оланд, така и за Социалистическата партия.

Затова и от SPD са категорични, че изборите на балотажа на 6 май ще изберат не само консервативно правителство, но също така и нов курс на политика в Европа, която да бъде следвана.”Това ще принуди г-жа Меркел да обърне позицията си на страната на Оланд, защото иначе няма да получи подкрепа от Европа”, се казва в коментара.

Преди няколко дни, Оланд потвърди в интервю загрижеността си за европейския данъчна пакт. Ако спечели изборите, той ще „го ратифицира само, когато той е целенасочен към повече стимули за растеж”. Дори и икономическият и финансов експерт на Зелените в Европейския парламент, Sven Giegold, изрази надежда, че „начело с Оланд, както стрната така и Европа имат шанс за социално балансирана европейска политика”.

Giegold отговори с голяма загриженост на резултата на крайно-десния кандидат Марин Льо Пен, която завърши на трето място. "Плашещата популярност на Льо Пен показва, че човек може да спечели много със пропагандиране на страхове за Исляма, Китай и Германия дори и в страната на революцията за равенство и свобода". Според медиите във Франция и Германия именно крайнодесният кандидат е големия ликуващ след изборите.

Изненадващо силните резултати на крайната десница в президентските избори може да объркат сметките на Оланд. Въпреки, че той води на Саркози, проучвания показват, че всеки втори от избирателите на Марин Льо Пен ще подкрепи сегашния президент, докато само един на пет привържаници ще даде гласа си за Оланд. Допълнителна ангажираност на хората показва и изненадващо високата избирателната активност от 78,7%.

Доминираща тема на кампаниите беше консолидирането на публичните финанси и дълговата криза в Еврозоната. Оланд е обявил своето намерение да предоговори фискалния пакт на ЕС. Саркози, както и Оланд призоват за засилване на ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ) в борбата срещу кризата на дълга.

Оланд обаче спечели средната класа с призива за данъчна ставка от 75% за най-богатите и данък върху финансовите транзакции. Също така той щедро обеща и допълнителен набор на около 60 000 учители.

Сегашният мандат официално приключва на 15 Май. Ако Оланд спечели, той ще бъде първия социалистически президент на Франция от Франсоа Митеран насам. Саркози, обаче, ще е първият президент за повече от 30 години, който губи битката си за преизбиране. Това както ще се случи на 6 май, обаче ще има отражение както върху финансовата политика на Франция, така и върху тази на цяла Европа.

 

Коментари: 0