Оланд и Саркози – с малка разлика на балотаж

Лидерът на социалистите очаквано изпревари настоящия френски президент, крайно дясната льо Пен е изненадата на вота

6288 ~ 1 мин. четене

Лидерът на социалистите Франсоа Оланд и действащият френски президент Никола Саркози ще премерят сили на балотажа на 6 май. Според данните след края на изборния ден Оланд води с 28 %, Саркози получава 26,9 %,  а трети е лидерът на крайно десния Национален фронт Марин льо Пен с 20 % от гласовете, съобщи Le Monde. Крайно левият Жан-Люк Меланшон получава 11,7 на сто.

Според анализаторите изненадата на изборите е резултата на льо Пен, която очевидно е успяла да върне Националния фронт на политическата сцена.

Предполага се, че на втория тур голяма част от гласовете на Марин льо Пен ще се пренасочат към Саркози, което ще направи битката непредвидима.  Би Би Си коментира, че вотът за крайната десница на практика означава, че всеки пети французин е гласувал за човек, който иска страната да излезе от еврозоната.  

Ройтерс припомня, че през 2002 г. силният вот за баща й Жан Мари льо Пен изхвърли тогавашния кандидат на социалистите Лионел Жоспен от надпреварата и накара голяма част и от левите избиратели да подкрепят консерватора Жак Ширак.

Левият кандидат Меланшон съобщи, че на балотажа ще подкрепи Оланд и призова избирателите си да направят същото.

Последните данни за избирателната активност към 19 часа местно време е за 80,3 %. Това е повече от очакванията, които бяха за над 25 на сто негласуващи. 

Междуввременно прокуратурата обяви, че започва разледване заради преждевременно обявени резултати, включително от някои медии.

Подкрепи Economic.bg