Олимпиадата в Токио поскъпва драстично

Политиката за икономически разстеж вече затруднява работата на организаторите

Олимпиадата в Токио поскъпва драстично

Снимка: designboom.com

176 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Правителствената политика за повишаване на икономическия растеж и инфлацията може да се окаже пречка пред организаторите на Олимпийските игри в Токио през 2020г., пише Financial Times.

Към хроничния недостиг на строителни работници в страната се добавя и поскъпването на материалите, застрашавайки плановете на домакините. Основното предимство, с което японската столица спечели домакинството, в конкуренцията на Мадрид и Истанбул, бе ангажимента за „компактна Олимпиада”. Организаторите планират да разположат всички съоръжения в един комплекс в радиус от максимум 8 километра от олимпийското село в окръг Харуми в Токио.

Воден от опасенията за силна ескалация на разходите, управителят на града Юичи Масузое започна да търси други терени за разгръщане на мащабното строителство. По всяка вероятност новото яхтено пристанище, ще е първото нещо, от което ще се лишат организаторите. Вместо това ще бъдат използвани съществуващите обекти в залива на префектура Чиба.

Недостигът на работна ръка се дължи до голяма степен на мерките на премиера Абе, които включват мащабни инвестиции в модернизиране на инфраструктурата в страната. В допълнение, голям брой работници са все още заети във възстановяването на щетите от унищожителното цунами преди 3 години. През юни за всеки кандидат в сектора е имало 1,1 обявени работни места, което е най-високата стойност от 1990 г. насам. Това утежнява значително пазара на труда за работодателите и повишава драстично разходите им за човешки ресурси.

Бюджетът на токийското правителство за Олимпиадата е 154 млрд. йени или 1,5 млрд. щатски долара и въпреки ограниченията ще се наложи сериозно да бъде увеличен. Йоджи Отани от Deutsche Bank посочва, че повечето компании са подавали занижени оферти по време на търговете, дори в контекста на предишните по-добри условия.

Разрушаването и построяването наново на Националния стадион в Токио би трябвало да струва 163 млрд. йени. Два търга за строителство, обаче, са вече провалени поради факта, че нито един участник не е успял да предложи търсената от организаторите цена. Съоръжението трябва да посрещне церемониите по откриване и закриване на игрите. Архитектът Едуард Сузуки е на мнение, че грандиозният проект за модернизация на построения през 1964 г. обект може да бъде преразгледан. Някои аспекти, като 80-хилядния капацитет и подвижния покрив, могат да бъдат променени, тъй като са отвъд изискванията на Международния олимпийски комитет.

Опасенията, че игрите ще тежат твърде много на публичните финанси се подхранват и от опита със съоръженията от зимната Олимпиада в Нагано през 1998 г. Поддръжката на улея за бобслей, например е коствал 199 млн. йени през 2012 г., а в същото време е генерирал приходи за едва 14 млн.Подкрепи Economic.bg