Олиото поскъпнало най-много в Перник

Най-евтини са яйцата в Добрич

Средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната както на едро, така и на дребно за последната седмица на май се увеличават с над 1 процент в сравнение със седем дни по-рано, отчитат от земеделското министерство.

Най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Хасково (2,49 лв./литър), а най-високи - във Варна (2,83 лв./литър).

В 11 от областните центрове е налице седмично повишение на цените в рамките на 0,8 – 3,9%, по-съществено в Бургас, Пловдив и Кърджали. Само в три области ценовите стойности се движат надолу - Разград (с 0,8%), Смолян (с 1,8%) и Хасково (с 2%). 

Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги  е 2,89 лв./литър. Това е с 0,4% повече в сравнение с предходната седмица. В големите супермаркети в Шумен олиото се предлага на цени от 2,65 лв./литър до 2,99 лв./литър в Добрич.

Поскъпване на продукта се регистрира в 11 области, най-значително в Перник (с 5%) и Кюстендил (с 4,8%). Само в Шумен и София олиото се търгува на по-ниски цени спрямо предходната седмица, съответно с 8 и 1,7%.

Експертите от ведомството отчитат стабилизиране на цената на яйцата.

Най-евтини през изминалата седмица са били яйцата с размер М в търговските вериги в Добрич, а най-скъпи в Разград, Русе и Силистра. 

Коментари: 0