Omate Truesmart ще конкурира "умния" часовник на Samsung

Устройството ще може да се използва и като мобилен телефон

348 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

"Умният" часовник южнокорейската фирма Omate - Omate Truesmart ще конкурира устройството на технологичния гигант Samsung. Omate Truesmart ще може да прави телефонни обаждания и да изпраща текстови съобщения, благодарение на вградена SIM карта. Освен това, устройството ще има 5-мегапикселова камера, предаде BBC.

Очаква се още часовникът на Omate да има 4GB вградена памет, а нуждаещите се от повече място ще могат да използват microSD карта. Часовникът ще има 1.5-инчов тъч екран и ще работи с операционната система Android на Google, което ще позволи използването на приложения на интернет гиганта. Телефонът ще поддържа GPS и ще може да бъде управляван чрез жестове.

Компанията вече има изготвени прототипи на смарт часовника и е започнала процедури за получаване на патенти. От Omate дори имат договорка със завод в Китай, в който ще се произвежда устройството. Все още обаче не е кога продуктът ще бъде представен официално, тъй като продължава да се работи върху дизайна на устройството и някои от функциите му.

Проектът за смарт часовник успя да събере над 100 хил. долара чрез участието си на страницата за финансиране на проекти kickstarter.com. Благодарение на Kickstart друг проект за смарт часовници стана реалност миналата година. Тогава Pebble успя да събере над 10 млн. долара и да лансира своя смарт часовник, който обаче няма камера.

Според експерти големите фирми като Apple, Samsung и Google имат най-големи шансове в сектора на смарт часовниците, тъй като малки независими компании като Pebble и Omate биват купувани от гигантите на пазара.

Samsung пуска на пазара своя нов смарт часовник Galaxy Gear в началото на следващия месец. Продуктът ще има 2.5-инчов дисплей и 2-мегапикселова камера.

Подкрепи Economic.bg