Орешарски: Сменям до 5 министри

Спряганите имена са тези на министрите на здравеопазването, на земеделието и храните, на образованието, на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране

След вота на недоверие:

По-малко от седмица след евровота, при който БСП загуби с около 11% от ГЕРБ, лично премиерът Пламен Орешарски заговори за промени в кабинета. Това се случи малко след неуспешния вот на недоверие в сектор "Енергетика". За това се заговори след още преди избори, но днес Орешарски загатна броя на министрите, които ще напуснат креслата си, като заяви, че са "по-малко от петима". Предстои обаче персоналните смени да бъдат обсъдени с ръководството на БСП и ДПС.

Премиерът отказа да съобщи и в кои сектори ще бъдат промените. За момента спряганите имена са тези на здравния министър д-р Таня Андреева, на земеделския министър Димитър Греков, на образователния министър Анелия Клисарова, както и на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов. Ясно е и, че Искра Михайлова ще напусне своя пост, след като Делян Пеевски й отстъпи мястото си в Брюксел.

В коментар за вота на недоверие премиерът обясни, че приема резултата като доверие от мнозинството да продължи усилията за стабилизиране на енергетиката. "Този сектор е тема, върху която трябва да се дискутира, тя не е в добро състояние, в нея се натрупаха грешки, сигурно датиращи от края на 80-те години. Може би двете най-големи грешки се инкасираха през 2000 г. и през 2012 г. Знаете както за високите цени на ТЕЦ, така и за залповото вкарване в системата на голям обем ВЕИ-та, които и днес затрудняват балансирането на сектора и постигането на по-висока устойчивост", заяви той пред депутатите.

По думите му през последната година кабинетът е бил принуден да вземе мерки за подобряването на състоянието и много от тях вече давали резултат. "Днес имаме значително по-балансиран пазар на електроенергия, днес системата възстанови износа на ток, след като премахна ненужно високите преносни такси, облагодетелстващи само търговците, но не и местното производство. В ход е и подготовката на либерализацията, която според мен беше ненужно забавена в последните години със заплаха от санкция от страна на Европейската комисия", категоричен бе той.

Премиерът заяви още, че очаква следващия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, да е в сектор "Социална политика", защото "опозицията избира теми, в които е слаба".

Междувременно соцлидерът Сергей Станишев и ръководството на БСП може да поискат вот на доверие от партията след тежката загуба на евроизборите. Това е един от вариантите, които членовете на Изпълнителното бюро (ИБ) на столетницата ще предложат на Станишев във вторник, пише "Труд".

Идеята е 23-мата социалисти от ръководството на БСП да поискат доверието на Националния съвет на партията, който се състои от 181 членове.

Коментари: 0