Орешарски: Студентите ни отдавна са дискриминирани в Англия

Засега България трябва да действа на "дипломатическия фронт", убеден е бившият финансов министър

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българските студенти отдавна са дискриминирани от властите във Великобритания. Това коментира Пламен Орешарски, бивш министър на финансите и настоящ депутат от "Коалиция за България" по повод антибългарските настроения на Острова.

Преди дни британският евродепутат Найджъл Фараж се изказа негативно по отношение на българите, като след него и кметът на Лондон Борис Джонсън направи същото. Основните има притеснения са от наплив на българи и румънци след отварянето на трудовия пазар във Великобритания от 1 януари 2014 г.

"Малко ми е странно защо ги притесняват българи и румънци, при положение, че индийците, например, са много повече", добави Орешарски в интервю за Нова телевизия. По думите му икономиката на Великобритания е в лошо състояние. "Основните принципи на свободно движение в рамките на Европейския съюз трябва да се ползват като наши козове", добави бившият финансов министър.

Според депутата от ГЕРБ Светлин Танчев на този етап няма нужда българското правителство да реагира, защото антибългарските настроения не са изказани официално от британските политици, а от един депутат от маргинална партия.

Пламен Орешарски донякъде подкрепи тази тези и заяви, че на този етап трябва да се работи на "дипломатическия фронт". "Да, няма официална позиция, но ако се стигне до такава, евентуална наша позиция ще е закъсняла", обясни депутатът от "Коалиция за България". Той е убеден, че трябва да се разчита и на институциите, а ЕК трябва да съблюдава спазването на принципите на съюза, а не само да се прави на надзорник.

Независимият народен представител Емил Василев коментира, че Найджъл Фараж има за цел да се възползва от страховете на британците и да използва това, за да спечели място в следващия европарламент.

Подкрепи Economic.bg