Орешарски горд с „балансирането” със санкциите срещу Русия

Премиерът увери парламента, че Виктория Нюланд е запозната с позицията на София

Българското правителство има изключително балансирана позиция по отношение на кризата в Украйна, каза по време на парламентарен контрол министър-председателят Пламен Орешарски.

Според него кабинетът във всичките си действия „се ръководи от българските интереси”: „ А те не се защитават с едностранчивост в позициите”.

Позицията на София е да няма разширяване на санкциите срещу Москва. „Ние бихме искали и се надяваме да не се стигне до 3-и кръг широкомащабни санкции срещу Русия поради негативния ефект, който ще имат върху страните-членове на ЕС и по-специално в източната част на континента”, коментира Орешарски.

Той поясни, че първите 2 кръга санкции са съгласувани в Европейския съвет и не заплашват със сериозни последици взаимоотношенията на ЕС с Русия. „Ние сме подкрепили тези решения. Нашата позиция се оценява като сравнително балансирана и ще продължим да водим такава политика”, оправда се Орешарски.

Той отчете тази тема и като една от основните в разговорите му със зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд, понеже е „най-актуалният въпрос от последните няколко месеца”.

„Казах й, че се надяваме да не се приложи третият пакет от санкции от заключението на Европейския съвет. Запознах я и с предварителните оценки за въздействието, както наши върху българската икономика, така и предварителните оценки от други страни-членове на ЕС”, допълни той.

 

Коментари: 0