Орешарски и Станишев лишават България от вицепрезидент на ЕС

Вместо да подкрепят Кристалина Георгиева, те се снишават, коментира анализаторът Мария Стоянова

Орешарски и Станишев лишават България от вицепрезидент на ЕС
180 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Вместо отиващият си вече премиер Пламен Орешарски и лидерът на ПЕС Сергей Станишев да активизират контактите си в подкрепа на Кристалина Героргиева за представител на ЕС по външна политика, те се снишават. Това коментира наблюдател и анализатор на процесите в Западна и Централна Европа Мария Стоянова.

Според нея Кристалина Георгиева наистина е компромисният кандидат за значимия пост на външен министър на ЕС. „Тя е фаворитът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Проблемът на българката е, че няма подкрепа в съвета на държавните и правителствените ръководители”, обяснява Стоянова, цитирана от агенция Фокус.

"Близкото до брюкселските среди онлайн-издание EurActiv пише за телефонни разговори между Юнкер и Орешарски, в които българският премиер е отказал да номинира български кандидат за еврокомисар. Ако страната ни изпусне днешната възможност, след това ще ни бъде разпределен незначителен ресор, а шансът, българин да заеме ключов пост, ще бъде пропилян безвъзвратно", смята експертът.

Тя също е на мнение, че в Брюксел в момента се води борба за въпросната позиция. „Амбициозният италиански премиер Марио Ренци налага, без изгледи за успех, кандидатурата на своя външен министър Фредерика Могерини. Тя е млада, но е шеф-дипломат само от няколко месеца, което не убеждава в опитност. Към това се прибавят и възраженията срещу нея от няколко източно-европейски държави (България не е сред тях) заради нескрита симпатия на Могерини към Москва”, обяснява Мария Стоянова.

Тя също така обяснява, че европейските социал-демократи, които подкрепиха Юнкер за председателския пост, държат ляв политик да заеме влиятелната длъьност на външен министър на ЕС. „Затова Ренци мобилизира подкрепа сред левите лидери в Европа. Точно в това е проблемът на Кристалина Георгиева. Тя е опитна, ползва се с прекрасно име в Брюксел, но е от консервативния лагер”, констатира Стоянова.

Дългогодишният анализатор и коментатор на европейските интеграционни процеси твърди, че "като компромис вече се споменава името на белгиеца Карел де Гухт, сегашен комисар по търговските въпроси на ЕС”. „Бил е външен министър на своята страна и е либерал. Срещу неговата кандидатура обаче говори неяснотата дали правителството му ще го номинира отново”, пояснява Стоянова.

"Досега постът се заемаше от невзрачната британка Катрин Аштън. Тя отговаряше за европейската дипломатическа служба, която има 3 645 служители и 136 делегации по целия свят. Освен това беше и вицепрезидент на ЕК. Сега Кристалина Георгиев има изключителният шанс да заеме този важен пост. Така страната ни ще бъде представена на най-високото ниво в Брюксел”, коментира Мария Стоянова.

Не е изключено обаче заради сложността в търсенето на компромисен кандидат днешната извънредна среща в Брюксел да завърши без успех, обобщава анализаторът.Подкрепи Economic.bg