Орешарски пое ангажимент да намали бюрокрацията за бизнеса

Това искане поставиха и от национално представените работодателски организации

108 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министър-председателят Пламен Орешарски пое ангажимент пред бизнеса да съдейства за намаляване на бюрократичните спънки пред него. По време на започналите днес срещи с работодатели и синдикати, които целят да се предприемат мерки за подобряване на бизнес климата в страната, Орешарски спомена, че у нас има 1200 регулаторни режима, които под някаква форма спъват предприемачите.

Премиерът добави, че от всички 1200 разрешителни лицензионни режими, не може да се каже колко точно ще останат. От думите му стана ясно, че по всяка вероятност режимите, които са по европейски регулации, ще останат в този си вид.

"Ще направим пълен преглед по отношение на тези режими, така че тези услуги на администрацията да се оказват за много по-кратки срокове. Ще преразгледаме и таксите за бизнеса", обясни някои от възможните стъпки Пламен Орешарски.

Своите искания пред управляващите направиха и от национално представените работодателски организации в България.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предадоха на министър-председателя 8 предложения за подобряване на бизнес средата чрез програма за по-добро регулиране. Първото от тях е да се помисли именно за намаляване на административната тежест чрез преглед и намаляване на броя на лицензионните, разрешителните и регистрационните режими.

Подобна е и позицията на Българската стопанска камара (БСК). Председателят на УС на организацията Сашо Дончев коментира, че фактът за 1200 разрешителни режима е ужасяващ. "Самият факт, че още на първата среща работодателите са били поканени при премиера, означава нещо", добави Дончев.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев коментира от своя страна, че ако се премахнат утежненията за бизнеса, ще се инвестира и ще се създават допълнителни работни места.

Коментари: 0