Осигуряването на работа за младите е приоритет на европейските лидери

Мерките за икономии трябва да имат граница, убедени са управниците в ЕС

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Осигуряването на работа за младите е приоритет на евролидери. Те се договориха за върху подобни мерки в първия ден от съвета им в Брюксел, предаде БНТ. Как точно ще стане това трябва да реши всяка отделна държава от Европейския съюз (ЕС), а предприетите мерки ще бъдат обсъдени на съвет през юни. Европейските лидери се обявиха и за прилагане на практика на досега взетите решения за осигуряване на икономически растеж и заетост.

На фона на мрачните очаквания за европейската икономика и нестихващи протести срещу ограниченията, европейските лидери обявиха, че мерките за икономии имат някаква граница. Въпреки това те едва ли ще бъдат отслабени.

През изминалата нощ пролича, че още има различия между северните държави, които държат на строгата фискална дисциплина и на ограниченията, и южните страни, които настояват за повече разходи, за да се създадат работни места и да има икономически растеж. Това няма да стане лесно, каза председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Трябва да се възстанови и да се запази фискалната стабилност, това е важно за доверието на потребителите и инвеститорите, това е ключово условие за вътрешно търсене и растеж. Трябва спешно да се справим с безработицата сред младежите", категоричен е Херман ван Ромпой.

За осигуряването на работа на младежите, които нито работят, нито учат, се разчита много на парите по т. нар. "Младежка гаранция". Тези средства ще се използват от фирмите, за да осигуряват стаж или допълнително обучение на безработни младежи.

За следващите седем години парите ще бъдат най-малко 6 млрд. евро. От тях ще се възползват страните с най-висока младежка безработица, сред които и България. Все още не е решено колко точно ще бъде сумата. Заради това до началото на следващата година държавите ще могат да използват пари от структурните фондове. Колко точно средства и откъде ще дойдат трябва да стане ясно до юни.

Българският президент Росен Плевнелиев представя страната ни на съвета.

Подкрепи Economic.bg