Оставката на Станишев е най-отговорното нещо в момента

Очевидно Пламен Орешарски не е направил правителството, тъй като той не знаеше имената на министрите си, твърди Георги Кадиев, депутат от "Коалиция за България"

Снимка: БГНЕС

156 ~ 4 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Кадиев, какво очаквате да се случи в четвъртък, 20 юни 2013 г., на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП). Ще бъде ли даден "вот на доверие", който беше поискан от Сергей Станишев?

Очаквам, първо, да разберем, всички ние, кой е правил правителството на България и кой е предложил Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Аз и до момента нямам отговор на тези въпроси. Очевидно не е Пламен Орешарски, тъй като той не знаеше имената на министрите си.

Второ – очаквам да разбера защо трябваше за 5 минути да изгубим труда, който вложихме във възстановяване на доверието в БСП през последните 4 години, след като предложихме кандидатура (на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – бел. ред.), която беше ясно, че е абсолютно неприемлива.

На трето място очаквам да видя какъв ще е резултатът от гласуването.

 

- Кой според вас предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС, след като половината група на "Коалиция за България" беше изненадана от предложението?

Аз бих казал, че цялата група беше изненадана. Убеден съм, че ако депутатите на "Коалиция за България" гласуваха по съвест, вероятно двама щяха да са за Делян Пеевски. Тези, които гласуваха го направиха само от партийна дисциплина.

А кой го предложи – реално го предложи премиерът Пламен Орешарски. Аз обаче съм убеден, че и на него му е бил "набутан" в ръцете. Но не знам от кого.

 

- В четвъртък ще искате ли отговор на въпроса кой е предложил Делян Пеевски? Мислите ли, че ще ви бъде даден?

Донякъде този отговор вече е безсмислен, защото присъдата на обществото беше произнесена.

Не съм срещнал човек, който да ми е казал, че това е добра номинация, в която има смисъл и резон и трябва да продължаваме така!

Напротив – всички ми казват "как можахте така да се изложите"!

От тук нататък вече е късно за искане на "вот на доверие" или "вот на недоверие" – присъдата е произнесена!

 

- Т.е. БСП загуби доверието на избирателите си… Правилно ли ви разбирам?

Да. Казах го няколко пъти - ние с едно решение издигнахме такава стена между нас и обществото, която ще трябва да разрушаваме години.

Когато изгубиш каузата няма значение дали си председател на БСП или не. А каузата беше загубена в тази ситуация.

 

- Вие чувствате ли се "дежурна опозиция", каквато вижда Сергей Станишев в БСП, която цели личностно облагодетелстване от казуса "Делян Пеевски"?

Кое е товаличностно облагодетелстване?! Аз не съм ходил при Сергей Станишев да му предлагам някаква сделка или да съм му казвал направи ме това или онова.

Най-лесно е да кажеш "който ми иска оставката цели личностно облагодетелстване". А той какво цели като стои на този пост, знаейки, че партията губи от това.

 

- Той казва, че е безотговорно да си подаде оставката в такъв момент за държавата…

Аз мисля, че това е най-отговорното нещо, което може да се направи!

Всички искаме правителството да остане. Самият факт, че Сергей Станишев иска да остане на поста си, не защото е безукорен лидер, или наш водач, или имаме уважение към него, а защото това (оставката на Сергей Станишев – бел. ред.) щяло да доведе до сътресения, вече е достатъчен факт, че е време за промяна.

Тази промяна не е само махането на Сергей Станишев. Ако следващият председател се избере по същия начин и същото поведение – по добре да стои Станишев.

Трябва да прекъснем порочната традиция в БСП отиващият си председател да избира своя наследник и най-после да се вслушаме в членовете на БСП и да направим избор за председател според устава на партията – вместо да го назначаваме на пленуми и конгреси, да го изберем с вътрешнопартиен избор. Тогава нормалният, обикновен член на БСП ще може да си каже мнението. Това е единственият легитимен път да възстановим малко от загубеното доверие.

 

- Вие чувствате ли се готов да бъдете лидер на БСП?

Аз нито се натискам, никога не съм се натискал, но и не бягам от битки!

Не съм се натискал и за кмет на София, но ме номинираха. И то в най-тежките времена – през 2009 г., когато загубихме драматично изборите от ГЕРБ. Никой не искаше да яви, но аз не избягах от номинацията.

Нямам намерение да бягам и сега или да сключвам сделки с различни лобита и групи. Не знам какво ще стане. Аз не съм част от никое лоби, нямам и намерение да бъда!

 

- В предизборната кампания на БСП се говореше за мерки, които да стабилизират икономиката и да доведат до повишаване на доходите на хората. Този парламент обаче започна с промяна на законодателството около ДАНС и избора на Делян Пеевски за шеф на Агенцията. Според вас беше ли променен дневният ред в обществото? Защо въпреки обещанията за ударни мерки в икономиката се започна с промени в сектор "Сигурност", колкото и важен да е той?

Нямам отговор на този въпрос! Нито имам отговор на въпроса кой предложи половината от министрите и заместниците им. Или на въпроса как вървят т. нар. "кадрови преговори" с БПС.

Очевидно задкулисието ни докара до там, където сме в момента. Аз съм поемал ангажименти извън това да променим нещо в държавата – да няма задкулисни.

 

- Какво първо трябва да се направи, за да се съживи икономиката, каквито бяха основните обещания в предизборната кампания на БСП, но към момента не виждаме действия в тази насока?

БСП не спечели достатъчно гласове, за да изпълнява програмата, която бяхме направили.

Сега трябва да се появи подробно разписана програма на Пламен Орешарски, която да коментирам Отговорността е негова.

Коментари: 0