"Освобождаването на финансовия министър е все едно пада цялото правителство"

Бойко Борисов, министър-председател

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Освобождаването на един или друг министър за мен не е проблем. Освобождаването на един финансов министър е все едно пада цяло правителство. Това е сигналът към външните пазари и всички, които се занимават с финанси."

Това каза на 22 октомври 2010 г премиерът Бойко Борисов, когато от парламентарната трибуна беше попитан защо не освободи финансовият министър Симеон Дянков.

Днес министър-председателят поиска оставката на Симеон Дянков, но категорично отказва да признае, че това ще доведе до падане на правителството. За оставка на кабинета отрекоха и от изпълнителното бюро на ГЕРБ обявиха, че независимо от оставката, няма да има предсрочни избори.

 "Щом има предложение за нов финансов министър, значи правителството не пада", каза зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев. Според него е безотговорно да се иска оставка на кабинета, само четири месеца преди редовните парламентарни избори.

Днес от правителствената пресслужба обявиха, че Симеон Дянков да бъде освободен като вицепремиер и министър на финансите. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Подкрепи Economic.bg