Чешки полицаи разследват ЧЕЗ за четири сделки

Интерес за полицията са сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и електроенергия от чешката АЕЦ "Темелин", както и финансовите транзакции между ЧЕЗ и ЧЕЗ-Албания

240 ~ 1 мин. четене

Чешката ЧЕЗ (CEZ), най-голямата публична компания в Централна Европа, заяви, че чешката полицията я разследва за четири сделки. Сред тях са продажбата на германския дял във въглищна мина и инвестиция в Албания, съобщава Reuters.

Говорител на електрическата компания заяви, че полицията е започнала да търси информация по случая още преди година.

Интерес за полицията представляват сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и електроенергия от чешката АЕЦ "Темелин", както и финансовите транзакции между ЧЕЗ и ЧЕЗ-Албания - дъщерната компания, от която чешкия конгломерат обяви, че се оттегля преди дни, защото е на загуба.

Един от случаите включва въгледобивното предприятие Mibrag в Германия. ЧЕЗ подаде дела си от 50% на другия акционер EPH (Energeticky a Prumyslovy Holding), друга чешка енергийна компания и в замяна получи фирмата Energotrans. Сделката беше извършена в средата на 2012 г.

Говорител на EPH заяви, че полицията не се е свързвала с тях, за да иска информация.

Засега от полицейското звено за борба с корупцията и отказат коментар.

Чешката компания е мажоритарен собственик на най-голямото електроразпределително дружество в България, което доставя ток на 2 млн. абоната. Новината за разследване срещу компанията в родината й идва на масовото недоволство и в България срещу завишените сметки за ток.

Преди няколко седмици беше взет лиценза на ЧЕЗ в Албания, след което от компанията заведоха международен арбитраж с искане за компенсации. Албанските власти обаче определиха иска като неоснователен.

Подкрепи Economic.bg