Освобождават бг бизнес от данъци в Казахстан

Страната предлага гаранционен фонд за инвеститори от 2,5 млрд. долара

Българските фирми, специалисти в туризма, които искат да инвестират в Казахстан, са освободени от данъци. Това стана ясно след среща между бизнес делегация от бившата съветска република и представители на Съюза на собствениците и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Слънчев бряг, предаде Стандарт нюз.

Гостите обясниха, че страната предлага гаранционен фонд за инвеститори от 2,5 млрд. долара. Той може да поеме 7 процента от лихвите по кредити, отпуснати от тамошните банки за вложения в туризма.

Обсъждани са били и възможности за разкриване на още авиолинии между България и Казахстан.

Според Тимур Душенгалиев, директор на туристическа компания в Казахстан, България може да привлече успешно туристи от тяхната страна, ако разкрие още един визов или консулски център в старата столица Алмати и ако бъде постигната договорка за редовни самолетни линии между двете страни. В момента само в Астана има консулско представителство от България, но мнението на бизнеса от Казахстан било, че е добре да се използват и туристическите възможности на най-големия град Алмати.

Представителите на делегацията са споделили, че собственици на търговски компании  са заявили желание и имат интерес за инвестиции по нашето Черноморие. Бизнесът от Казахастан е обявил готовност да използва консултантската дейност, мениджмънта, уменията, маркетинга на български специалисти.

Според Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците,  казахстанците познават добре България и могат отново да бъдат привлечени по летните ни курорти.

Коментари: 0