От юли пътуваме до Бургас само по магистрала

АПИ готова да преразгледа заповедта за спиране на ТИР-ове, каза Лазар Лазаров

Автор: Атанас Христов

Надявам се след края на юни от София до Бургас да се стига изцяло по магистрала. Тези надежди изрази в ефира на БНТ Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Той коментира, че промените в графиците за "Тракия" са заложени и в договорите, но спирането на строителството заради лошо време, например, трябва да е обосновано от много страни, сред които БАН и работодателски организации.

"В момента пътуващите към Бургас могат да ползват "Тракия" до пътен възел "Веселиново", след това през "Петолъчката" и от Карнобат отново на "Тракия", разясни Лазар Лазаров.

Той призова пътуващите към Гърция за струпаните почивни дни да проявят разбиране и да спазват ограниченията. "Мостът при село Рибник, който падна миналата година, вече е възстановен и хората ще пътуват спокойно и по-бързо до Петрич", обясни Лазаров.

По думите му продължават и ремонтите на "Дунав мост" при Русе. "И там има ограничение. То е, че се преминава в една лента - предимно за тежките камиони и то за участък от 10 м, което не е проблем", обясни Лазар Лазаров.

Шефът на пътната агенция коментира и забраната за движение на ТИР-ове, които в последния работен ден преди много почивни дни спираха от 16 до 22 ч. Сега обаче заповедта е променена и забраната за движение ще важи от 18 до 22 ч. Прокуратурата обаче изпрати писмо до АПИ за преразглеждане на този час. Лазар Лазаров каза, че ще се съобразят с прокуратурата и вероятно заповедта ще се промени така, че забраната да важи от 17 до 22 ч.

"От 2011 г. въведохме ограничения за преминаването на тежкотоварния трафик, за да може да се облекчи лекотоварния. От 16 до 18 ч. обаче има диапазон, в който хората са на работа и при спрели ТИР-ове почти нямаше движение по пътищата ни. Затова променихме забраната и спряхме тежките камиони от 18 до 22 ч. в последния работен ден. Прокуратурата ни изпрати писмо да не е така - те си имат своите съображения. Ще се съобразим с този сигнал и ще преразгледаме заповедта", каза Лазар Лазаров.

Коментари: 0