Отбелязваме световния Ден на космонавтиката и авиацията

БАН, НБУ и бургаска гимназия "Никола Обрешков" с най-активни прояви по случай празника

Автор: Economic.bg

Днес е световният Ден на комонавтиката и авиацията, който традиционно се празнува на 12 април. С най-активни прояви у нас по случая са БАН, НБУ и бургаска гимназия „Академик Никола Обрешков“.

Бургас участва за първи път в международното състезание за иновативни идеи на НАСА International Space Apps Challenge днес и утре. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Надпреварата ще се проведе за трета година в различни градове от всички континенти по целия свят. България участва в състезанието за втора поредна година. Тази година в списъка, с одобрените повече от 100 локации в света, са българските градове София и Бургас. В него ще може да се участва и виртуално от всяка една точка в България. В Бургас състезанието ще се проведе в Природоматематическа гимназия "Академик Никола Обрешков". То ще се бъде в стил "хакатон" в рамките на 48 часа.

Тази година предизвикателствата за решаване ще бъдат в една от категориите роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени и астероиди. В състезанието могат да участват екипи от всички възрасти, ученици, студенти, професионалисти и експерти - програмисти, инженери, проектанти, еколози, дизайнери, изследователи, предприемачи и всички, които имат желание и мотивация да имат принос в решаването на глобалните проблеми в света. България ще се състезава на глобалните финали с 4-те най-добри разработки - най-добрите две решения от състезанието в София и най-добрите две решения от Бургас.

Space Apps Challenge дава възможност и насърчава иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти да се състезават и да допринесат за решаването на глобални проблеми като разработват приложения с отворен код. Регистрацията за участие беше отворена в началото на март, а предизвикателствата бяха публикувани на 12 март, когато всеки екип можеше да започне да разработва идеи за решаването им. Организирането и провеждането на състезанието в Бургас е съвместно усилие на експерти, преподаватели и специалисти от Дирекция "Образование" на Община Бургас, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" и ПМГ "Академик Никола Обрешков", в партньорство със Сдружение "Форум Наука", както и ученици и студенти доброволци.

В София внимание на този професионален празник специално внимание ще отдели Нов български университет. По случай Международния ден на космонавтиката и авиацията Нов български университет, Институтът за космически изследвания и технологии – БАН и Институтът по астрономия – БАН, НАО-Рожен, организират серия от събития - изложби и публични лекции. Това съобщиха от пресцентъра на Нов български университет.

Инициативата започва в 10.00 часа с откриване и лекция на тема „Научният спътник България 1300. Постижения в българската космическа наука“ на доц. д-р Иван Богомилов и завършва с демонстрация на управление на iRobot Create с Python и Raspberry Pi от гл. ас. д-р Филип Андонов.

Девет публични лекции, Мултимедийна изложба „Космос, технологии и околна среда”, Мултимедийно музикално шоу „Космическа трилогия“ (компютърна музика) на проф. Симо Лазаров, изложба „Космическа храна” и експозиция с издания на департаменти „Природни науки” и „Телекомуникации” на НБУ очакват всички любители на космоса в кампуса на Нов български университет. Входът е свободен.  

Коментари: 0