Откриха останки от Златното руно край Свещари

Археолозите стигнаха до съкровището тръгвайки по дирите на змия, която изпълзяла от кухина в земния насип

500 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени откриха останки от Златното руно от мита за Аргонавтите край Свещари по време на археологически разкопки. На находката е попаднал екипът на проф. Диана Гергова в недрата на Омуртаговата могила край град Исперих, съобщи Kmeta.bg. По време на разкопките, археолозите открили останки от вековно дърво, в чиито клони е било скрито златното съкровище на тракийския цар Котела, намерено през ноември миналата година. Интересен факт при разкритието е, че от пукнатините под дървото изпълзяла змия, точно както е в мита за Аргонавтите.

"Попаднахме на подобна ситуация, която няма друг аналог освен историята на аргонавтите. Имаме дърво, златни дарове и  змия, която пази съкровището, също като страшния змей в преданието на Златното руно", обясни Гергова.

Вече се знае, че ковчежето, в което бяха намерени накитите е било изработено от дъб. Археолозите стигнаха до съкровището тръгвайки по дирите на змия, която изпълзяла от кухина в земния насип, висок 19 метра. Сега на учените предстои да разберат от какъв вид дърво са останките на вековния ствол, открити  при последните проучвания в резервата „Сборяново“ в първите дни на септември.

Още две делви, пълни с кости от ритуални погребения, разкри екседицията по време на тазгодишните разкопки.  Диана Гергова още не може да каже дали  става дума за обред, посветен на човек или на животно. Изследванията ще продължат, но вече е безспорно ясно, че в недрата на Омуртаговата могила  има скрити  исторически съкровища, които ще хвърлят светлина върху погребалните практики на древните траки и техните  ритуални обряди.

Уникалните находки, немери  през този археологически сезон  в района на Свещарската гробница край Исперих ,ще станат част от научно популярен филм, който японски телевизионери заснеха по време на експедицията. Той ще бъде представен пред тв  аудиторията в Страната на изгряващото слънце тази есен.

Подкрепи Economic.bg