Откриха пръстен-убиец от XIV век на нос Калиакра

Откритието е уникално по рода си, тъй като е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога в България

960 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Археолози намериха пръстен със специална кухина за отрова от края на XIV век при разкопките на нос Калиакра, съобщиха от пресцентъра на община Каварна. Откритието е уникално по рода си, тъй като е първият пръстен за извършване на убийства, намиран някога в България, съобщи зам.-директорът на Националния археологически музей при БАН  д-р Бони Петрунова. По думите й находката е намерена на място, на което са живели аристократи – върхушката на Добруджанското деспотдтво.

Пръстенът представлява халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е от бронз, със семпла, но и доста изящна изработка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша. Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка. 

Находката е пряко доказателство, че още през XIV век са извършвани убийства, вероятно с политически характер, с помощта на използваните по това време отрови. Възможно е те да са били доставяни от Италия или Испания, с които страната ни е имала търговски отношения. Според Бони Петрунова, най-голяма е вероятността пръстенът да е свързан с конфликта между Добротица и неговият син Иванко Тертер, тъй като е известно, че те са били със силна омраза помежду си. Това е най-старият случай на доказано серийно убийство. С това се обясняват много от неизяснените смъртни случаи на нос Калиакра сред благородници и аристократи, близки до деспот Добротица.

Подкрепи Economic.bg