Откриват официално почти готовия Дунав мост 2

По съоръжението днес ще преминат българският и румънският премиери и еврокомисарят по регионално развитие

Днес официално приключва строежът на второто съоръжение, свързващо България с Румъния.

Премиерът Бойко Борисов, румънският министър-председател Виктор Понта и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, заедно с българо-румънска делегация, ще преминат по Дунав мост 2, съобщиха от правителствената пресслужба.

В българската делегация участват и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Очаква се министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Овидиу Силаги да вземе участие в официалното посещение на завършената конструкция на Дунав мост 2.

След това премиерът и европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан ще се запознаят с хода на строителството на пътната връзка на АМ "Хемус" със Софийски Околовръстен Път – пътен възел Яна.

Последният сегмент на Дунав мост 2 е поставен миналата седмица и цялата конструкция от българския до румънския бряг вече е свързана. В края на август беше изцяло завършена и прилежащата инфраструктура към него.

Мостът между Видин и Калафат беше изграден за 5 години и 4 месеца. Съоръжението е дълго почти 2 км, има две пътни ленти за движение във всяка посока.

Движението по съоръжението ще бъдат пуснато следващата година, тъй като все още се изграждат жп естакадата и пътните платна. Окончателното завършване зависи от метеорологичните условия, тъй като довършителните дейности изискват определени температури.

Въпреки това, министерството на транспорта си е поставило за цел мостът Видин-Калафат да бъде готов до края на календарната 2012 г.

Коментари: 0