Отнеха докторската степен на Германски министър

Това се случи след разкритията, че министърът на образованието Анете Шаван е плагиатствала дисертацията си, защитена преди повече от 30 години

152 ~ 1 мин. четене

Докторската степен на германския министър на образованието Анете Шаван бе обявена за невалидна. Тя бе отнета след гласуване на ръководството на факултета по философия на Университета в Дюселдорф.Титлата на министъра беше обявена за невалидна след разкритията, че Шафан е плагиатствала дисертацията си, защитена преди повече от 30 години, съобщава Financial Times.

При гласуването на това решение от 15 члена на съвета има 12 гласа “за”, два “против” и един се е въздържал. Министърът има месец, за да обжалва решението . По-рано Шаван отхвърли обвинението в плагиатство, което става причина за решението и вероятно ще се възползва от тази възможност.

Дисертацията на Анете Шаван е на тема “Личност и съвест” и е защитена през 1980 година. През май 2012 година се появиха съобщения в интернет, че дисертацията е плагиатствана и за проверка на това бе създадена комисия от университетски преподаватели.

Това е втори министър от сегашното германско правителство, уличен в плагиатство.  Предишният бе министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг, принуден да подаде оставка след скандала.

Подкрепи Economic.bg