Пак ще приватизират „Товарни превози”

Процедурата този път ще бъде по-кратка, каза Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ

7558 ~ 2 мин. четене

"Веднага ще започне нова процедура за приватизация на „Товарни превози”, която ще бъде по-кратка от предходната". Това каза Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници”, цитиран от Фокус.

По думите му точен отговор защо предишната се провали, могат да дадат от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

"Това, което аз знам, е, че веднага ще стартира нова процедура, която ще бъде по-кратка от предходната. Ще има промяна в критериите към участниците в приватизационния процес и процедурата ще приключи най-вероятно преди края на годината. Промяната в критериите ще бъде по-скоро надолу, което в известна степен ще либерализира входа за участниците. Това ще даде възможност на повече компании да се включат в приватизационния процес. Надявам се, че „Товарни превози” ще бъдат продадени, тъй като това е ключов елемент от плана за преструктуриране на железницата", каза Владимиров. По думите му много е важно за самата железница и за българските данъкоплатци тази сделка да се случи.

"Вярвам, че в следващата процедура ще участват дори и повече кандидати и в крайна сметка сделка ще има", посочи той.

Владимир Владимиров каза, че задълженията на компанията намаляват. "За съжаление сега със спирането на субсидията ние не погасихме част от задълженията, които планирахме, но като цяло тенденцията е за чувствителното им намаляване", допълни той. Най-големи са задълженията към банките - повече от 500 млн. лева, за това за холдинга е много важно да се случи приватизацията на „Товарни превози”. Чрез нея се предвижда да бъдат погасени 200 млн. лева и още 100 млн. лева да отпаднат от задълженията на групата.

Подкрепи Economic.bg