Папазов: За три месеца направихме повече, отколкото за три години

Никога досега в "Български пощи" не са влизали толкова средства от полагащата се на дружеството компенсация за извършването на универсална услуга в икономически неизгодни райони, каза транспортният министър

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През последните три месеца направихме много повече отколкото е постигнато през последните 3 години. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Данаил Папазов при представяне на предприетите, през изминалите 100 дни, мерки за оздравяване на две от държавните дружествата в най-тежко състояние - Български пощи и БДЖ.

Министър Папазов информира, че никога досега в "Български пощи" не са влизали толкова средства от полагащата се на дружеството компенсация за извършването на универсална услуга в икономически неизгодни райони. Утре ще бъде внесено решение в Министерския съвет за осигуряване на 6,5 милиона лева на Български пощи за компенсирането на социалната услуга, извършвана през 2011 година. Паралелно с действията от страна на правителството за осигуряване на средства за полагащата се от предишни години субсидия, ръководството на пощите изпълнява и оздравителен план. Той включва нови, печеливши дейности, както и разработване на нов класификатор на длъжностите, за да бъде премахнато различното заплащане за еднакви длъжности в зависимост от района на страната.

Планът за преструктуриране на БДЖ доведе до намаляване на дълговете на дружеството от 700 млн. лева на 670 млн. лв. към края на годината. "Не е невъзможно през следващата година БДЖ да бъде на счетоводна печалба", прогнозира Данаил Папазов. Той отчете, че за последните месеци в товарните превози се отбелязва сериозен ръст - до 30 000 тона на денонощие.

Възстановен е диалогът с кредиторите на БДЖ, който бе нарушен през последните години. Водят се преговори за преструктуриране на дълга на железниците към външни кредитори и удължаване на срока на споразумението с тях за неговото изплащане.

Министър Данаил Папазов съобщи, че е започнала реформа в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и до дни се очаква да бъде назначен изпълнителен директор.

Подкрепи Economic.bg