Парите на Гърция свършват до 20 юли

Лидерът на "Сириза" предупреди европейските лидери, че при победа ще анулира споразумението с ЕС и МВФ

Гърция има на разположение 2 млрд. евро, които ще й стигнат да изплати заплатите и пенсиите на гръцките граждани до 20 юли, предаде АФП, позовавайки се на нова информация по-малко от седмица преди парламентарните избори, чийто резултат може да изкара страната от еврозоната.

Според гръцки медии информацията е била обсъдена по време на среща на гръцкия финансов министър с лидера на радикалната коалиция „Сириза”, която вероятно ще бъде победител на изборите в неделя.

По-рано лидерът на партията Алексис Ципрас предупреди европейските лидери, че при победа ще анулира споразумението на Атина с ЕС и МВФ, което беше подписано в замяна на необходимата за оцеляването на Гърция международна финансова помощ. От своя страна, Европа предупреди Атина, че ако не изпълнява условията по споразумението отпускането на средства за страната ще бъде прекратено.

Междувременно днес германското издание на вестник „Файненшъл таймс” пише, че страните от еврозоната се подготвят за преговори с Гърция за смекчаване на условията в рамките на спасителната програма. Без значение какви политически сили ще влязат в правителството след парламентарните избори на 17 юни, новият кабинет ще настоява за преразглеждане на мерките за икономии. Ако Еврогрупата реши, че Гърция при всички положения трябва да остане в еврозоната, то ще последват нови преговори.

Коментари: 0