Парламентът няма да гледа втория вот на недоверие на ГЕРБ

С писмо председателят на Народното събрание Михаил Миков информира, че разискванията по вота са били проведени и са приключили в 10.55 часа на 26 септември 2013 г.

152 ~ 2 мин. четене

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е изпратил писмо до лидерите на четирите парламентарни групи по повод внесения вот на недоверие от парламентарната група на ГЕРБ на 19 септември. С него той ги информира, че разискванията по вота са били проведени и са приключили в 10.55 часа на 26 септември 2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„Все още не съм наясно дали в случая става дума за грешка, или пък народните представители от ПП ГЕРБ в действителност са имали волята в рамките на две последователни седмици да бъдат разгледани два идентични вота на недоверие. При всички случаи до гласуването на проекта за решение по първия вот не виждам правно основание, а и житейска логика, да започнат разисквания, които по своя предметен обхват вече бяха проведени и приключени на 26 септември 2013 г.", обяснява председателят на парламента.

„В случай, че първият вот бъде отхвърлен от народните представители, предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет, внесено на 26 септември 2013 г., ще бъде недопустимо по смисъла на чл. 89, ал. 3 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 106 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В случай, че първият вот на недоверие пък бъде приет и народните представители гласуват недоверие на Министерския съвет, то пак няма да е налице правно основание за провеждане на разисквания, защото при тази хипотеза министър-председателят ще трябва да подаде оставка на правителството и по този начин вторият вот ще бъде безпредметен", пояснява той.

Председателят на парламента пише още в писмото, че онези народни представители, които искат да се запознаят с проекта за гласуване на вот на недоверие на правителството, внесен на 26 септември 2013 г., могат да ползват проекта за решение и мотивите от 19 септември, или да получат от НС екземпляр от втория вот в деловодството на парламента.

Подкрепи Economic.bg