Парното като тока - ще се отчита всеки месец

Евродиректива слага край на изравнителните сметки

Потреблението на парно ще се отчита всеки месец, подобно на изразходваното количество електроенергия, сметката за телефон, интернет или кабелна телевизия. По този начин ще се сложи край на изравнителните сметки за парно и прогнозното отчитане. Промяната се налага заради европейска директива, която задължава топлинните счетоводители да предоставят разбита информация за потреблението, съобщи бТВ. Най-дългия период на отчитане ще е на всеки три месеца.

Така сметките ще станат много по-ясни и разбираеми. В тях ще виждаме няколко сравнения - колко парно сме ползвали в предишен период, колко ползват съседите ни и колко отива за общи разходи. За да стане това обаче, трябва задължително да влезе в сила месечното отчитане, а топлинните счетоводители са склонни на него само, ако всички топломери се подменят с радиоуреди.

Близо 1/3 от потребителите вече са сменили или в момента подменят своите уреди, а почти всички купуват радиоапарати. Над 15 хил. домакинства обаче още не са отчетени за миналата зима, защото не са осигурили достъп до топломерите си. Ако сега сметките им бъдат засечени, това ще се отрази на всичките им съседи.

Коментари: 0