Патовата ситуация в Италия вещае нови избори

Финансовите пазари следят отблизо възможностите за формиране на коалиция, опасявайки се от политическа нестабилност, която може да разпали кризата в Еврозоната

212 ~ 2 мин. четене

Лявоцентристкият блок от партии има най-голяма възможност за формиране на коалиционен кабинет в Италия след проведените в страната предсрочни избори на фона на общественото недоволство от строгите мерки. Ако обаче италианските партии не успеят да съставят коалиция, ще се провдат нови избори, което от своя би поствило страната в много деликатна ситуация.

Партията на Берсани ще разполага със значително мнозинство в долната камара - 345 места, докато консерваторите печелят 125 мандата, 109 са за движението "Пет звезди", 47 за центристите на Марио Монти и 4 за други малки партии.

Дясноцентристката коалиция на бившия италиански премиер Силвио Берлускони обаче спечели избора за Сената (горната камара на италианския парламент) с 31,6 на сто.

Италианският парламент е двукамарен. Камарата на депутатите e с 630 представители, а Сенатът включва 315 избрани и малък брой пожизнени сенатори. Избирателната система в Италия се основава на пропорционалното представителство и партийни листи, с поредица от прагове, които да насърчават страните да формират коалиции.

Лидерът на левоцентристката коалиция Пиер Луиджи Берсани призна, че страната е в "много деликатна ситуация". "Левицата печели Камарата на депутатите, но не и Сената".

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони пък намекна, че е готов за съюз с неговите традиционни противници от левицата, левоцентристите на Пиер Луиджи Берсани. Той обаче отхвърли варианта за коалиция с центристите на Марио Монти.

Всичко това поражда доста притеснени реакции в международната общност. Финансовите пазари следят отблизо възможностите за формиране на коалиция, опасявайки се от политическа нестабилност, която може да разпали кризата в Еврозоната. Основният въпрос е за стабилността на бъдещото коалиционно правителство.

Подкрепи Economic.bg