Павлова: До началото на юни "Тракия" може да е готова

Инвестициите в инфраструктурата са тези, които създават предпоставки, да убедим инвеститорите да дойдат, смята бившият регионален министър

96 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

При пълна мобилизация до началото на месец юни няма проблем да се направи АМ "Тракия". Това каза пред БНР бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. "В понеделник инспектирах работата. Добрата новина е, че има финансиране, има кредитиране, работят машините", каза тя.

Според нея началото на юни е реалистичен срок, но ако се работи денонощно. "При един добър график, на две до три смени ще трябва да се работи, за да се случи", смята бившият регионален министър. Тя е на мнение, че говоренето за некачествено строителство, което след време ще струва на държавата милиони левове за ремонт, е "политическа манипулация и манипулации с цел да се трупат политически дивиденти".

"Инвестициите в инфраструктурата са тези, които създават предпоставки, да убедим инвеститорите да дойдат. Именно с пътища във всички региони ще докарат там инвеститорите, а не да стоят в големите 3-4 града", смята Павлова.

Бившият министър говори и за проблемите с неравенство в страната и обезлюдяването на най-бедните региони. "Факт е, че има тенденция на обезлюдяване на Северна България, особено Северозападна България за сметка на Югозападна България, където е столицата. Има миграция между градовете. 75% от населението на България живее в градовете и се върви към миграция към големите градове. Точно затова сме разработили национална концепция за пространствено развитие, която извън тези сложни думи, прави именно това - да каже как България да се развие по начин, по който да се минимизира обезлюдяването на региони и да се анализира какви са предпоставките затова", обясни Павлова.

"Проблемите в регионите не са от днес, не са от вчера, не са и от 4 години. Те са от последните 15 години. За да имаме една политика и една дългосрочна визия, за да знаем къде искаме да стигнат тези региони, се направиха едни много задълбочени анализи", каза тя.

Подкрепи Economic.bg