Новите данъци върху депозитите в Кипър се отлагат

Правителството не можа да събере мнозинство, което да приеме новите налози

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управляващите в Кипър не успяха да си осигурят необходимото мнозинство, което им е нужно, за да приемат новите данъци. Медиите в страната съобщават, че обсъждането в парламента се отлага, с което се отлага и отпускането на финансовата помощ, която международните кредитори обещаха на страната.

Кипър е на ръба на фалита, а банковата система в страната е пред колапс. МВФ и страните от Еврозоната вчера се споразумяха да отпуснат 10 млрд. евро на островната държава, но при определени условия. Изискванията на кредиторите са да бъде въведен данък върху депозитите - 6.75% при влогове под 100 хил. евро и 9.9% над тази сума. Освен това трябва да бъде повишен и корпоративният данък от 10% на 12.5%.

Анализаторите се опасяват, че това крие огромен риск за икономиката на Кипър, тъй като финансовите и търговските услуги са единствените сектори, генериращи работни места и данъчни приходи. Банките са затворени, сметките са блокирани, ще работят едва във вторник.

В събота президентът Никос Анастасиадис призна, че сделката е "болезнена", но посочи, че е необходима, за да се избегне "безразборен банкрут". Но опозиционните лидери и спестителите, сред които има и доста чужденци, изразиха шок и гняв след постигането на споразумението. За да влезе в сила, трябва да бъде ратифицирано от парламента. Партията Демократичен сбор на президента Анастасиадис разполага с 20 места в 56-членния парламент и се нуждае от подкрепата на други политически сили, за да получи мнозинство от 29 гласа.

Подкрепи Economic.bg