Пазарите би трябвало да намерят посока през следващите дни

Търсенето на сигурност помага на златото

Доларът започна спокойно седмицата след няколко дни на търговия без посока. Инвеститорите вероятно няма да заемат големи позиции преди няколкото важни събития в САЩ и еврозоната. Пазарите ще бъдат предпазливи и заради заседанията на Федералния резерв и Японската централна банка. Работната седмица ще бъде по-кратка в Азия заради празници. Много финансови центрове в региона ще почиват в четвъртък заради Международния ден на труда, а Япония ще почива и във вторник.

По подобен начин и движенията в еврото са слаби като двойката евро/долар се намира на 1.3824. Предлагащата сигурност йена е стабилна заради напрежението в Украйна. Двойката долар/йена е на 102.13, а кроса евро/йена е на 141.17.

Пазарът няма ясна посока след празниците по Великден, но анализаторите очакват тази седмица да помогне на основните валути да излязат от рейнджовете на търговия. Според прогнозите Фед ще продължи да намалява огромната си програма по изкупуване на облигации, докато ЯЦБ ще остави без промяна стимулите си.

В петък излаза доклада за трудовата заетост в САЩ, който може да има по-голямо значение за пазарите. Те очакват продължаващо подобрение след забавянето на икономиката през зимата. Каквато и да е неочаквана слабост може да хвърли сянка върху постепенното продължение на отнемането на стимулите в САЩ.

За еврото значение ще имат излизащите данни за инфлацията като нов слаб резултат може да увеличи натиска върху Европейската централна банка да инжектира нови стимули.

Търсенето на сигурност помага на златото

Златото нарасна днес до една и половина седмичен връх и се стабилизира над 1300 долара, докато слабостта на акциите и ескалиращото геополитическо напрежение в Украйна увеличават търсенето на сигурност в метала.

Дилърите са предпазливи спрямо печалбите, тъй като напрежението може да се окаже краткотрайно, както и защото отлива на средства от фондовете за търговия със злато е само временно спрял. Те също така изчакват данните за трудовата заетост в САЩ и заседанието на Федералния резерв, които са по-късно през седмицата. Спот цената е 1303 долара като по-рано достигна 1306.11 долара за тройунция, което е най-високо ниво след 16 април.

Настроенията сред инвеститорите спрямо златото се подобриха пред последните дни. Хедж фондовете увеличиха залозите си във фючърсите и опциите на златото и среброто, което се случва за първи път през последните пет седмици.

Най-големият фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust не е имал отлив на средства след 22 април, но от тогава не е имало и приток на парични потоци.

Пазарите изчакват изявлението на Федералния резерв в сряда след края на редовното заседание, за да оценят силата на икономиката и бъдещото поведение на централната банка спрямо стимулите.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0