Пазарът на млечни продукти в Африка и Азия расте

На тези два региона общо се падат 70% от световния пазар на млечни продукти, според анализаторите на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО)

268 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Продажбите на млечни продукти в Африка и Азия ще се увеличат с 1.9% през 2013 г. Това е прогнозата на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Статистиката показва, че на тези два пазара се падат 70% от световните продажби на млечни продукти.

Цените на млечните продукти в глобален мащаб са показали силен ръст през първите четири месеца на 2013 г., особено през март и април. През май се наблюдава лек спад, но все още нивото е значително по-високо от миналогодишното. Основната причина за скока на цените е резкия спад на производството на мляко в Нова Зеландия. Индексът на цените на FAO от 259 пункта през април, доближавайки се към своя историческия връх регистриран в края на 2007 г. През май измерителят спадна до 250 пункта.

Световното производство на мляко през 2013 г. се очаква да нарасне с 2.2% до 784 милиона тона, т.е. темповете на растеж ще останат същите като през последните години. Очаква се на Азия, Латинска Америка и Карибския басейн да се падне голяма част от това увеличение, с ограничен ръст в останалите региони.

Коментари: 0