Печалбата на UniCredit скочи със 114%

Положителният финансов резултат на дъщерното й дружество в България - УниКредит Булбанк намалява с 2.44% на годишна база

136 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата италианска банка - UniCredit SpA, обяви 114% ръст на печалбата си през второто тримесечие на 2013 г. спрямо същия период на миналата година. В отчета на италианската финансова група, в която влиза и българската УниКредит Булбанк, се посочва, че двойният ръст се дължи основно на обратното изкупуване на собствен дълг и на спад в провизиите за покриване на лоши кредити.

За периода април-юни италианската банка е спечелила чисто 361 млн. евро. Резултатът е над два пъти по-добър от спечелените 169 млн. евро през същото тримесечие на 2012 г. и съвсем малко над осреднените очаквания на анализаторите на Bloomberg.

"През второто тримесечие на 2013 г. печалбата на UniCredit нараства, като се потвърждава тенденцията от началото на годината благодарение на ръста на приходите и продължаващото свиване на оперативните разходи. Нетната печалба е по-висока в сравнение със същия период на миналата година, което показва нашите способности да реагираме правилно в тази трудна икономическа ситуация", коментира Федерико Гицони, главен изпълнителен директор на UniCredit SpA. Той каза още, че в Италия банката отчита повишаване на кредитирането за фирмите и домакинствата, а за трето поредно тримесечие се наблюдава и намаляване на лошите кредити.

Базираната в Милано банка отчита 254 млн. евро възвращаемост от обратно изкупуване на ценни книжа за 4.2 млрд. евро, реализирано през април.

"Мениджмънтът има ясен план за преструктуриране, но макроикономическите условия представляват основна заплаха за рентабилността", коментира Азура Гефти, анализатор в Citigroup в Лондон. "Централна и Източна Европа е основният двигател на ръста и може да се спечели допълнително, ако се фокусират дейности в тази посока", смята той.

Приходите на банката от операциите й в Централна и Източна Европа заедно с Полша се представя са се повишили с 4.6% през второто тримесечие на 2013 г

Провизиите срещу загуби от лоши кредити са намалели до 1.67 млрд. евро от 1.83 млрд. евро година по-рано. Капиталовата адекватност от първи ред на UniCredit се е увеличила до 11.41% в края на юни, след като три месеца по-рано беше 11%. Показателят е ключов за финансовото здраве на банката.

Изчисления на Economic.bg показват, че през второто тримесечие на 2013 г. българската УниКредит Булбанк отчита спад от 2.44% в печалбата си до 50.79 млн. лв. За първото полугодие спадът на годишна база е 3.33% до 92.74 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg