Стартира търговията с млечни квоти

Млекопроизводителите могат да подават заявления до 25 август 2013 г.

152 ~ 1 мин. четене

Търговията с индивидуални млечни квоти за 2013-2014 г. вече стартира, след като Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) отвори процедурата за покупко-продажба на квотите.

Фиксираната цена остава 0.01 лв. за килограм мляко за доставки и 0.01 лв. за килограм мляко за директни продажби. Цената е утвърдена със заповед на министъра на земеделието и храните, припомнят от ДФЗ.

Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота, могат да подадат заявления до 25 август 2013 г. в Областните дирекции на ДФЗ - в отделите "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане". Кандидатства се по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Желаещите да продадат индивидуалната си квота подават заявления след като бъдат обявени количествата за купуване на 5 септември, но не по-късно от 10 октомври 2013 г.

Борсата за млечни квоти се прилага за пета поредна година в България. Покупко-продажбата е въведена в страните от Европейския съюз, за да бъде постигнат баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си, могат да купят допълнително количество квота, а тези, които не могат да я реализират, да се освободят от нея. ДФЗ е междинното звено, което осигурява и осъществява покупко-продажбата.

Подкрепи Economic.bg