Печатането на пари няма да спре

Европа, САЩ и Япония са изправени пред един по-сериозен проблем - застаряващото население, смята Макс Баклаян, мениджър на "Тавекс"

4205 ~ 5 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

- Г-н Баклаян, преди няколко години се говореше за разпад на еврото. Стабилна ли е единната валута в момента?

- Еврото расте, така че хората са оптимистично настроени, че единната валута е стабилна и нещата се подобряват. Реално обаче това, което се случва е доста по-различно. За да бъде стабилна една валута, и за да оцелее, тя трябва да има стабилен резерв. За съжаление еврото не е такава валута. Все повече държави са изправени пред фалит, не могат да обслужват своя дълг, хората са на улицата, и това не само подкопава доверието към еврото, но и ангажира правителствата с все повече социални политики. За да бъдат изпълнени, те трябва да бъдат платени с новонапечатани пари, тъй като икономиката не расте с необходимите темпове, за да обслужва новите социални нужди.

 - В момента еврото изглежда стабилно, а курсът спрямо долара от доста време се задържа около 1.3 долара за евро. Тази стабилност на печатането на пари ли се дължи?

- Европа печата пари, но САЩ също не изостават. В момента се води валутна война и тя ще продължава за в бъдеще с много по-силни темпове. Големите икономики реално няма как да изплатят дълга, който имат и заради това Обезценяват своите валути, за да станат по-конкурентоспособни на чуждите пазари. Другите държави също го правят, защото те също имат нужда да са конкурентни ма пазара.

За китайците например не е икономически изгодно доларът да поевтинява спрямо юана. Защото всички стоки, които се произвеждат в Китай, ще поскъпнат. За да продължат да са конкурентоспособни, с всеки процент, с който се обезцени доларът, китайските компании трябва да намалят своите печалби. Ако цените на стоките в долари и юани се изравнят, тогава китайците ще получат по-малко юани насреща.

- Докога могат да продължат тези валутни войни и това печатане на пари?

- Не може да продължи до безкрай, но може да продължи дотогава, докогато общественото мнение и доверието във съответната валута буквално бъде прекратено. В момента, в който един инвеститор няма доверие в държавните ценни книжа (ДЦК) на съответната икономика, тогава спира да се продава дълга в чужбина. В един момент това няма да може да продължава.

- САЩ и Европа изправени ли са пред риска в един момент да няма кой да им купува дълга?

- САЩ все по-малко могат да реализират своя дълг, чрез продажба на ДЦК на чужди инвеститори. Заради това Фед буквално печата пари, с които да се купуват тези ДЦК. Инфлацията не се изнася, а остава в съответната икономика. Гърция беше изправена пред същата ситуация. Те вече не могат да продават своите ДЦК на чужди инвеститори, защото премията, която инвеститорът би поискал, за да ги купи, е толкова висока, че за гърците не си заслужава да ги продават в чужбина.

- Лихвените проценти в САЩ обаче се поддържат на ниски нива. Докога ще е възможно това?

- Докато насреща има инвеститори, които ще са съгласни да им дават опари на заем. Колкото повече хората осъзнават какво се случва около тях, толкова по-малко ще инвестират в дадена икономика. Както всеки друг тренд, и този набира сила. В началото има малка маса, която става критична и в един момент ще има експлозия на недоверието. Дали тази експлозия ще бъде забавена в следващите 5, 7 или 10 години, никой не може да каже. Това, че нещо няма да се случи веднага, не означава, че няма да се случи.

- САЩ и Фед имат ли инструменти, с които да се справят с това?

- Единственият инструмент е държавата да започне да произвежда повече. Друг инструмент не съществува. Всичко друго е забавяне на проблема и прехвърлянето му на следващите управляващи. Икономиката не се движи от малцина в правителството или финансовата сфера. Икономиката се движи от реалните предприятия. От хората, които произвеждат повече, отколкото харчат. Всичко, което се прави сега и уж поправя нещата, всъщност ги поврежда още повече. В един момент нещата ще са по-лоши, отколкото ако не бяха се намесили.

- Смятате ли, че Фед ще спре програмата си за изкупуване на ДЦК?

- В никакъв случай. За да изплатиш дълг има два варианта. Единият е да произвеждаш повече, отколкото харчиш и с остатъка да обслужваш този дълг. Другият начин е с новонапечатани пари да го обслужиш така, че да намалиш стойността на дълга, който изплащаш. Защото всеки новонапечатан без стойност долар, ще струва по-малко от стария долар. САЩ няма да спрат да печатат пари и да увеличават своя дълг, защото те вече са в несъстоятелност и не могат да поемат тези ангажименти, които имат към хората, които са им дали заема.

Това, което виждаме е по-малкият проблем. И Европа, и САЩ, и Япония са изправени пред един по-сериозен проблем - застаряващото население и необходимостта от социални реформи, които не са никому приятни. Това е по-големият дълг, който имат към населението, което ще влезе в пенсионна възраст и ще трябва да получава помощи от все по-малко работещи. Променя се съотношението на хората, които произвеждат към хората, които консумират. Дори само заради това те ще продължат да печатат пари. Инфлацията е неминуема.

- Тогава в какви активи препоръчвате да се инвестира?

- В стабилни. В активи, които не са ничие обещание. Всеки един хартиен актив, без значение какъв, е обещание.

- Защо тогава златото поевтинява в момента, след като е реален актив.

- Златото поевтинява на хартиения пазар. Реално погледнато има огромно търсене на физическо злато и огромно предлагане на злато на хартиения пазар. Над 90% от търгуемото злато е на хартиения пазар. Това, че хора с голи къси позиции, които продават злато, без да притежават такова, не означава, че цената на златото ще пада или вече не е сигурен актив. Напротив, просто показва, че в момента златото е много по-подценено отколкото еврото и е страхотна инвестиция. Има излишък на хартиено злато и дефицит на физическо.

- Какво се случва с валути като австралийския долар, канадския долар и швейцарския франк, които в разгара на кризата се смятаха за най-стабилни?

- Хората все повече бягат от тези валути. Видяхте какво се случи миналата година с швейцарския франк. Валутата беше обезценена, за да може икономиката на Швейцария да бъде конкурентна.

- Докога швейцарската централна банка ще може да поддържа изкуствено нисък курс на франка?

- Не е никакъв проблем да се поддържа курса изкуствено. Просто трябва да се управлява дълга, който продават или купуват. Краткосрочно не е проблем да се поддържа на ниво 1.2 франка за евро.

- Тогава е безсмислено да се търгува с тази валута?

- Безсмислено е да спестявате парите си във валута, която не гарантира дългосрочно покупателната Ви способност. Тя дори гарантира точно обратното. Идеята на спестяването е, че със спестените днес пари, ще можете да си купите повече в бъдеще. Ако спестявате в единица, която губи своята стойност, всъщност вие си правите лоша услуга, защото утре ще можете да си купите по-малко от днес.

- Вече второ българско правителство смята, че не е необходимо да се влиза в Еврозоната?

- Смятам, че е безсмислено. Предимството на ЕС е, че хората могат да се придвижват и да търгуват свободно. Никой няма нужда от цялото политизиране и бюрократизиране.

- Как се отразява политическата несигурност в България върху икономиката ни?

- Това, което виждаме на улицата не е най-страшното. Най-лошото е, че нормалният бизнес в България не може да функционира правилно. По един или друг начин той е засегнат от бюрокрацията и от политически слоеве, които желаят да се възползват от това, което вие произвеждате. Бизнесът не може да функционира както трябва, защото му се пречи със закони и със забавяне.

Подкрепи Economic.bg