Петролът надхвърли 100 долара за барел

Търгуваният в Лондон сорт "Брент" поскъпна с 3.2% на днешната сесия

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на петрола се повиши с около 4% на днешната борсова сесия в Лондон и Ню Йорк, като основна движеща сила днес беше заплахата на Иран, че ще блокира Ормузкия проток. Към това се прибавиха и спекуалциите, че централните банки в ЕС и Китай готвят мерки за улесняване на паричната политика.

Анализаторите очакват след два дни, по време на месечната среща на борда на директорите, Европейската централна банка (ЕЦБ) да свали основната лихва с 0.25 процентни пункта до рекордно ниската стойност 0.75%. По този начин ЕСБ ще се опита да стимулира кредитирането във валутния съюз.

Държавен вестник China Securities Journal излезе с информация, че Китайската народна банка ще увеличи ликвидността към търговските банки, с което също ще се опита да стимулира икономическия растеж. Тя ще направи това като намали задължителните резерви на банките.

"Това, което виждаме на пазарите в момента е голям апетит към риск, който се дължи на очакванията за бъдещи парични улеснения", коментира Хари Чилингириан, оглавяващ отдела за търговия с деривати към BNP Paribas в Лондон. Според него фокусът на инвеститорите се насочва отново върху Иран и влязлото в сила вчера ембарго за търговия, транспорт и застраховане на ирански петрол от страна на държави от Евросъюза.

Иранският парламент в момента работи по законопроект, с който да затвори Ормузкия проток за танкери превозващи петрол към Европа и по-конкретно към страните, наложили санкции на Ислямската република. През Ормузкия пролив преминават около 40% от морските доставки на петрол в света.

По-рано Великобритания и САЩ заявиха, че подобна стъпка би била разглеждана като обявяването на война. По време на тридневно учение Иран изстреля няколко ракети, с което се опитва да покаже, че сериозно възнамерява да го направи.


На борсата в Ню Йорк американският лек суров петрол поскъпна с 3.96% до 87.3 долара за барел. Търгуваният в Лондон сорт "Брент" надхвърли 100 долара за барел, като отчете дневен ръст от 3.2%.

Коментари: 0