Pfizer с 4-кратен ръст на печалбата

Продажбите на фармацевтичната компания обаче намаляват със 7% до 15.1 млрд. долара

3569 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-голямата фармацевтична компания в САЩ - Pfizer Inc отчете по-добри от прогнозата на анализаторите резултати през четвъртото тримесечие на 2012 г. В основата са по-добрите продажби на развиващи се пазари, съобщи Reuters.

Фармацевтичният гигант изнесе данни за печалба от 6.32 млрд. долара, или 86 цента на акция. През последните три месеца на 2011 г. положителният резултат на Pfizer беше 1.44 млрд. долара, или 19 цента на акция. Във високата печалба през изминалото тримесечие са включени и положителни резултати от предстоящата продажба на бизнеса с хранителни добавки, както и някои разходи за преструктуриране и придобивания.

Без еднократните ефекти, печалбата на американската корпорация би била 47 цента на акция, при прогноза от 44 цента, която дадоха анализаторите в анкета на Thomson Reuters.

Глобалните продажби на Pfizer са намалели със 7% до 15.1 млрд. долара. Основната причина е конкуренцията на производителите на генерични лекарства. Очакванията на Wall Street бяха за продажби от 14.37 млрд. долара.

Прогнозата на Pfizer е печалбата без еднократни ефекти през годината да е в диапазона 2.20 - 2.30 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите е за положителен резултат от 2.29 долара на акция.

Подкрепи Economic.bg