При цените на шестте основни хранителни продукта - захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо, на дребно се наблюдават различни тенденции през периода 19-26 септември, сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Сравнението е спрямо предходния изследван период – 12-19 септември, а средните за страната цени на храните представляват средноаритметичната стойност между цените им в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).
Цената на бялата кристална захар на дребно не се е променила спрямо предходния проучван период и е останала 2,28 лева за килограм. Почти не са забелязани и ценови промени на регионално ниво. Регистрирани са три увеличения на цената на захарта – с 6 стотинки, с 5 стотинки и с 3 стотинки за килограм, съответно в областите Добрич и Варна и Враца. Отбелязани са и два спада – с 4 стотинки в големите вериги във Видин и с 2 стотинки в малките магазини в София.
Средната цена на рафинираното слънчогледово олио на дребно се е повишила с 2 стотинки до ниво от 3,16 лева за един литър. Продуктът е поскъпнал в 11 от изследваните области в страната, като почти всички изменения са отчетени в ДТО на отделните региони. Най-сериозните скокове там са в размера на 18, 15, 13 и 10 стотинки за литър, измерени съответно в Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч (увеличението в област Плевен е с 5,5%). Единственото поскъпване в ГТВ е регистрирано в област София – с 15 стотинки. В големите вериги в Хасково пък е отбелязано единственото поевтиняване на олиото през тази седмица – с 5 стотинки за литър.
През разглеждания период средната за страната цена на брашното тип 500 се е запазила на нивото си от седмицата 12-19 септември. На дребно продуктът е струвал 1,11 лева за килограм. Отчетени са няколко ценови промени в различните изследвани области. Най-същественото повишение е с цели 10,1% или с 11 стотинки – то е измерено в големите търговски вериги в Сливен и в Ямбол. Следва скокът с 8 стотинки или със 7,7% в ГТВ в Бургас. В хипермаркетите във Варна пък е регистриран спад в размер на 6,5% или на 7 стотинки за килограм – единственият, отбелязан за периода. В повечето региони обаче цената на брашното остава стабилна.
Със стотинка по-евтино са вървели яйцата размер M спрямо предходната проучвана седмица. Тези размер L са останали на същата си търговска стойност от 30 стотинки за яйце. По области обаче почти не са наблюдавани раздвижвания. Най-отчетливото намаление при малките яйца е с 3 стотинки за брой или с 9,1% - в малките магазини в Добричкия регион. При големите яйца най-същественото поевтиняване е с 2 стотинки и е регистрирано в ГТВ в Шумен и в ДТО в Добрич – това представлява спад съответно с 6,6 и със 7%. И при двата размера поскъпванията са само в размера на 1 стотинка за яйце.
В рамките на периода 19-26 септември се е променила средната цена на дребно само на една от трите основни разфасовки на агнешкото месо – цяло агне. Търговската му стойност се е повишила с 4 стотинки на седмична база до 13,04 лева за килограм. На регионално ниво продуктът е поскъпнал с 25 стотинки в малките магазини в Кърджали и в Стара Загора и с 20 стотинки – в големите магазини отново в Стара Загора. Не са отчетени промени при средните за страната цени на другите две разфасовки на месото – агнешки бут и агнешка плешка. На дребно те са вървели съответно за 13,98 лева и за 13,58 лева за един килограм.
Отново резки поскъпвания са измерени при двата проучвани вида пилешко месо. Цената на замразеното пиле на дребно е скочила с 10 стотинки до 4,66 лева за килограм, а тази на прясното, охладено пиле – с 11 стотинки до 5,36 лева за килограм. И този път промените в средните за страната цени се дължат на резки изменения на регионално ниво.