Piraeus взима ATEbank без пари

Според информация на Reuters държавата се опитва да се отърве от губещата аграрна банка

7308 ~ 1 мин. четене

Четвъртата най-голяма банка в Гърция - Piraeus Bank ще придобие "здравите" активи на останалата без пари държавна земеделска банка ATEbank. Според официално съобщение на Гръцката централна банка, цитирано от Reuters, Piraeus ще придобие обслужваните кредити, портфолиото с ценни книжа, както и депозитите.

Според високопоставен източник на Reuters в банката става ясно, че държавата, която притежава 90% от ATEbank няма да получи пари по сделката. "Не е имало друга оферта. Сделката цели единствено да сложи край на финансовите загуби за държавата", е коментирал източникът.

Piraeus, която потвърди своя интерес към аграрната банка още в началото на този месец обяви, че ATEbank ще запази бранда си в рамките на групата. Освен това от там обещаха да не предприемат уволнения.

От централната банка излязоха със съобщение, че сделката е била одобрена, след като са били разгледани офертите на местни и чужди банки. Според източника на Reuters обаче всички останали кандидати са се оттеглили.

"Лошите" активи на ATEbank ще бъдат поети от Гръцкия фонд за финансова стабилност (HFSF), като някои поделения ще бъдат взети директно от държавата, отбелязват от централната банка на страната.

По информация на Bloomberg обединяването на клоновата мрежа ще стане на 30 юли. Общо комбинираната финансова институция ще разполага с активи за 75 млрд. евро, депозити за 35 млрд. евро и кредити на стойност 47 млрд. евро.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg