Пиво от избата

Жива бира, медовина и студен чай по уникална българска рецепта може да са нов хит на пазара

Пиво от избата
4298 ~ 1 мин. четене
Автор: Яна Колева

Учените в Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия са си дали сметка, че древните храни и напитки отново може да станат актуални, стига да се предложат на пазара с отлични вкусови качества. Така те намират ново приложение на лимеца, тази много стара зърнена култура с доказани свойства, но с по-малък добив.

Няколко изследвания показали, че сортът, който расте в България, има изключителни качества и потенциалът му е силно подценен. Преценили, че това е превъзходен продукт за производство не само на хляб, но и на живо пиво. И заедно със свои колеги от Чехия и Германия осъществиха международния проект „Лимецът – древна иновация“. В него фокусът е върху  създаването на

нов тип продукти

на основата на възраждането на този древен сорт жито. Партньори по проекта, който се изпълнява по линия на програма „Леонардо да Винчи“, са Научно-изследователския институт по пивоварство и сладкарство, позициониран в Бърно и Прага, и Ини-Новейшън от Германия. В лабораториите на Института по криобиология и хранителни технологии е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, смесени в различно съотношение. Полученото пиво е бистро, светло, с чист вкус и хармонична горчивина, уверява директорът на института проф. Габриела Маринова. Тристранното партньорство е дало възможност да се създаде технология на ниво. Чрез опита и познанието на учените от три страни става възможно от дивото жито да се направи живо пиво с уникални качества. При добро маркетиране тази напитка може да има невероятен успех на пазара.

Повече четете в бр. 39 на сп. "Икономика"

Подкрепи Economic.bg