Пламен Орешарски: Хората от улицата са най-активната част от нашето общество

Според новият министър-председател проектът АЕЦ "Белене" има шанс да бъде рестартиран

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратница. Те са най-активната част от обществото, с която трябва да се води диалог. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той заяви, че една от първите задачи на новия кабинет е свързана с по-голям интегритет в обществото и стопиране на нарастващата конфронтация. Министърът добави, че за съставянето на кабинета е имал три дни, през които е говорил с много хора.

„Имах три дни да съставя кабинета и макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството. Грешките се носят винаги персонално", каза Орешарски.

Относно АЕЦ Белене, според новият министър-председател на България, има шанс проектът да бъде рестартиран.

„Гледам на АЕЦ „Белене“ като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност е редно да се мисли за реализация, ако няма не си струва“, заяви Орешарски.

За социалната политика и работните заплати той обясни, че имат амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лв. до края на мандата, а относно въпроса с пенсиите, правителството ще се опита да възстанови т.н. „автоматично индексиране на пенсиите“.

Подкрепи Economic.bg