Планът на ЕЦБ издържа италианския тест

Правителството пласира дългосрочни държавни ценни книжа при много по-ниски лихви

68 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Новият план на Европейската централна банка (ЕЦБ) издържа успешно теста на италианските облигации, продадени днес. Правителството успя да пласира дълг на стойност 6.5 млрд. евро под формата на дългосрочни облигации, което е рекордна стойност за последните 14 месеца.

И при трите емисии - 3, 4 и 14-годишни ДЦК беше постигната доходност по-ниска от тази на предходния търг преди два месеца. Голяма част от анализаторите не очакваха Италия да опита продажба на дългосрочни ДЦК, предвид нестабилна пазарна обстановка.

В крайна сметка обаче правителството на премиера Марио Монти действа стратегически и успя да спечели ниски лихви. Доходността по 3-годишните ДЦК падна до 2.75%, докато през юли на подобен аукцион беше постигната доходност от 4.65%. При 14-годишните ДЦК доходността намалява до 5.32% от 5.9% през юли.

Преди аукциона анализатори на KBC Bank казаха, че ако инвеститорите са готови да купят дългосрочните ДЦК "това ще е ранен индикатор, че планът на ЕЦБ за изкупуване на европейски ДЦК може да успее да измести страха и да върне увереността у инвеститорите".

Някои инвеститори обаче остават песимисти за успеха при действията на ЕЦБ. "Очакваме еуфорията около програмата на ЕЦБ да премине бързо", коментира Стюард Томпсън, главен икономист в  Ignis Asset Management. Според него предишната подобна програма на централната банка "не е успяла да предотврати банкрута на Гърция, Ирландия и Португалия, а похарчените 150 млрд. евро за облигации на Испания и Италия през миналата година, са имали минимален ефект".

Анализаторите на RBC Capital Markets също съветват да се стои настрана от дългосрочните ДЦК на изпадналите във фискални проблеми европейски държави.

Подкрепи Economic.bg