Плазмена стена вместо светофар

Концепцията e на корейския дизайнер Ханйонг Ли

Светлинна стена от лазерни лъчи, която изобразява движещи се пешеходци, може да замени традиционните светофари. Концепцията предлага корейският дизайнер Ханйонг Ли, според когото такова решение не само ще има много по-силен психологически ефект от обикновените светлинни указатели, а и няма да зависи от косвени фактори като намалена видимост и метеорологични условия, представя fakti.bg.

Светофарите понякога не се забелязват отдалеч заради растителност, други препятствия или най-обикновено невнимание, а снегът може да покрие пешеходните пътеки. Плазмената стена няма да създава реално препятствие пред колите, но за водачите ще бъде много по-трудно да преминават през нея на чисто инстиктивно ниво.

Цветът и конкретното изображение на футуристичния светофар ще може да се променя на същия принцип, както сега. Системата ще позволява нарушителите да бъдат засичани на секундата.

Идеята хрумва на Ханйонг Ли през 2006-а, след като прочита поредната сводка за загиналите на пешеходна пътека жертви в Корея, и веднага печели награда от Международното биенале за дизайн в Сент Етиен, Франция. Макар да не са евтини, съвременните технологии вече позволяват изграждането на подобни системи и Ли смята, че не след дълго концепцията може да бъде реализирана в някой от световните мегаполиси.

Коментари: 0