Плевнелиев: 85% от инвестициите са във фабрики

Ако до 2008 г, се инвестираше в имоти, сега се залага на фабриките и индустриите, заяви президентът

112 ~ 1 мин. четене

България се препозционира по пътя на инвестициите, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на завода на швейцарската компания "Райхле и Де-Марси" в София.

Плевнелиев посочи, че ако до 2008 година тенденцията е била да се инвестира в недвижими имоти, днес това е едва 15%. Останалите 85% са фабрики, индустрии, машини, отварящи нови хоризонти за бъдещето. "Аз съм голям оптимист", заяви президентът.

„Фабриките започват да идват. Международните инвеститори, пазарите вярват на България, защото е стабилна, защото сама, със собствени средства върши нещо и то не е просто само да строи магистрали, и то не е просто само да говорим за нашата стабилност", допълни той.

По повод новия завод за фиброоптични компоненти, който заработи днес в София, Пленвлиев заяв, че в него ще бъдат произвеждани продукти с швейцарско качество, които ще бъдат изнасяни по цял свят. По думите му, там ще работят 100 образовани българи.

"Един от най-големите доставчици на оптични кабели на тази планета изнася производството си в България. Ето една индустрия на бъдещето, която започва да се случва в България", заяви президентът . "Гордея се, че именно Швейцария, държавата символ на най-високо качество, е избрала именно България", каза още той.

Подкрепи Economic.bg