Плевнелиев: Докладът на ЕК посочва проблемите

Необходимо е отговорно отношение от политическата класа, необходими са резултати, заяви държавният глава

48 ~ 2 мин. четене

"Крайно време е да се научим да четем докладите на Европейската комисия коректно, целта на доклада не е да посочи виновния, а проблема". Това каза в ефира на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев.

„Необходимо е отговорно отношение от политическата класа, необходими са резултати, конкретен план как да подобрим, а не да се замерваме с поредния доклад и да политизираме. Вижте, колко елементарно може да постигнем напредък в следващите две седмици. Какво ни казва ЕК, политиците да спрат да се месят в съдебната система, да оставят тя да работи по съвест и да отсъжда", добави държавният глава.

„Назначенията са много важни в съдебната система, не трябва да има и капчица съмнение”, каза Плевнелиев. „Българските политици имат златния шанс с избора на главния съдебен инспектор и избора на председател на ВКС. Покажете в парламента, че можете да постигнете конституционно мнозинство в парламента, моля покажете промяна. Европейската комисия го написа, но и българският народ го желае”, каза още Росен Плевнелиев.

„Знаех, че ще бъде трудно. Знам колко е тежко на домакинствата и бизнеса. Минаваме през трудни и тежки времена и в България, и в ЕС. Максимално мобилизиран съм и искам да се отнеса отговорно към задачата на държавния глава. Искам да бъда полезен на нацията. За мен е важно народът да види резултатите от моята работа. Но важен е не рейтингът, а как се развива държавата”, посочи държавният глава.

Президентът отхвърли съмненията, които го преследват от началото на неговата работа на „Дондуков” 2. „Никога не съм имал притеснения, че съм в сянката на Бойко Борисов”, заяви Росен Плевнелиев и добави, че обвиненията като това и нападките за отсъствието на първата дама от президентския протокол са част от пропагандната машина, работила срещу него около избора му.

Коментари: 0