Плевнелиев: Инфраструктурата не може да е предмет само на екселски таблици

Трябва да се предоговарят над 120 до 140% по оперативните програми, отбеляза президентът

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Българската инфраструктура не може да е предмет и продукт само на екселски таблици в Министерството на финансите и да гледаме в бюджета това, което можем да строим. Тя ще е плод на динамично планиране и ще използваме интегрирани инструменти – еврофондове, държавни инвестиционни заеми, публично частно партньорство и други. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“, предаде „Фокус”.

„Трябва да се предоговарят над 120 до 140% по оперативните програми. Ако договарянето е само на 100%, те практически не се случват”, отбеляза президентът. 

„Необходимо е много внимателно да планираме и подготвим оперативните програми за следващия програмен период. С повече оперативни проекти искаме да усвоим същите пари”, допълни още Росен Плевнелиев. 

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева отбеляза, че държава трябва да осигури на бизнеса образовани кадри. „Трябва да изведем образованието на ново ниво. Трябва да се осигуряват такива кадри, каквито очаква бизнесът. Има нова оперативна програма, която ще е свързана с образованието”, заяви вицепремиерът.

„Един от основните приоритет на служебния кабинет е темата за това как ще посрещнем предизвикател на следващия програмен период – как ще използваме ресурса. Обединяват ни следните неща - свързаност, инвестиции в икономиката, в иновациите, добро управление и образование”, отбеляза Захариева. „Обсъждаме създаване на центрове, в които да се срещнат науката и бизнеса. В процес на обсъждане е къде да са ситуирани тези центрове и в кои сфери да бъдат”, посочи още тя. 

Подкрепи Economic.bg