Плевнелиев: Намаляваме вноса на руски газ с 50% за 5 години

Трябва да сме сигурни, че няма да има ситуации, които налагат спирането на производството и забавят икономическия растеж, заявява президентът пред Bloomberg

68 ~ 1 мин. четене

България планира да намали вноса на природен газ от Русия до 50% от годишното потребление в рамките на пет години, за да бъде сигурна, че няма да има ситуации, които налагат спирането на производството и забавят икономическия растеж, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Bloomberg.

Най-бедната страна-членка на ЕС, която получава 87% от своя газ от Русия, планира да свърже своята газопреносна мрежа с планирания Трансадриатически газопровод, който ще пренася по 10 млрд. кубични метра газ годишно от Турция към Италия, съобщава агенцията, като се позовава на държавния глава, продължава агенцията.

„След пет години ние бихме искали най-малко 50% от потреблението на газ в България да идва от различни и диверсифицирани източници”, казва Плевнелиев. Брутният вътрешен продукт през 2013-а ще нарасне с 1%, но потенциалът ни е за 4 до 6% годишно, смята президентът.

Според него протестите от тази година заради мерките на икономии и корупцията показват, че нацията продължава своя преход към демокрация, като гражданите настояват за повече прозрачност от страна на политиците.

Подкрепи Economic.bg