Плевнелиев: По-добре сме от гърците

Младите българи нямат планини от дълг, заяви президентът в интервю за CNN

България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за CNN, излъчено в събота. Той призна, че безработицата в страната е висока - 11,5 процента, но, според него, перспективите са положителни.

Младите българи са в много различна, по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци, защото младите българи нямат планини от дълг. Така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират, каза Плевнелиев.

Според държавния глава, правилният баланс за излизане от кризата е да се изразходва толкова, с колкото страната разполага, а не колкото й се иска. Вероятно в момента за много страни правилната дума не е растеж, а напредък, подчерта той.

За да постигнат напредък, някои страни трябва да постигнат стабилност и после да растат по устойчив начин. Това не е случаят с моята страна. Ние правим структурни реформи, работим усилено. Като министър аз бях и кризисен мениджър. Но ние успяхме да постигнем много стабилна микроикономическа ситуация в България и сега можем да говорим за устойчив растеж, подчерта Плевнелиев.

Коментари: 0