Плевнелиев: Политиците не чуват протестиращите

Президентът изрази съмнение, че управляващите ще изчакат протестите да отмрат, без да предприемат конкретни действия

88 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Знам, че в този момент думата криза звучи тежко, но не намирам друга дума. Вече шест дни страната е залята от протести. Това означава, че нещо в действията на политическите сили е дълбоко объркано. Това е личното мнение на президента Росен Плевнелиев, който даде пресконференция след края на Консултативния съвет по национална сигурност. "Хората все още са на улицата, въпреки че Делян Пеевски се отказа да бъде председател на ДАНС. Това означава, че политиците не ги чуват", добави той.

"Вместо да се решава кризата, тя се задълбочава. промените в закона за ДАНС показват, че това е добре планирано мероприятия за нагласяне на критериите за един конкретен кандидат. Жалко е, ако законите в Българи се правят по този начин. Предупреждавам да не се бърза и да не се използва същия подход при назначаването на новия председател на ДАНС и други висши длъжности. промените трябва да се дебатират, да се изслушат концепциите на номинираните, да бъдат зададени всички въпроси и те да получат отговорите, да се чуе мнението на професионалните общности и на евроатлантическите ни партньори", каза още президентът.

Президентът поиска от лидерите на парламентарно представените партии да кажат ясно какви действия ще предприемат, за да удовлетворят исканията на протестиращите. Той изрази съмнение, че управляващите ще изчакат протестите да отмрат, без да предприемат конкретни действия. Той изрази съмнение, че ще бъде направен опит за създаване на нови скандали и нови провокации, с които да се потулят разразилите се сега скандали.

"Тук е мястото да заявите какви ще са действията, които ще предприемете и колко време гражданите ще трябва да стоят на улицата. Има много млади хора, които търсят своето бъдеще. Тези хора трудно ще бъдат прибрани, защото никой не ги е изкарал. Хората на улицата са тези, които плащат сметките си, но и сметките на политиците. Сега искат сметка от политиците!", каза още държавният глава.

Той поиска от политиците да кажат категорично дали ще предприемат адекватна реакция или ще се върнат назад към зависимостите на прехода, и чак назад до комунизма и репресивния апарат.

"Решението е много просто - повече контрол от страна на гражданите и повече комуникация. Повече честност и принципност. Повече отговорност към нацията, а не само към лобистки и корпоративни интереси", добави Плевнелиев.

"Нищо добро не ни чака, ако няма радикална промяна в поведението на политиците. Арогантният реваншизъм не е рецептата за излизане от ситуацията, в която е вкарана държавата днес. Компроматната война е стар и изпитан метод. Реваншизмът е политическо късогледство и е истинска заплаха пред националната сигурност", каза президентът.

Той отговори и на нападките на Волен Сидеров и на някои медии от последните дни, че президентът е източвал германската компания "Линднер" и е пренасочвал милиони към офшорни сметки в Кипър. "Моите банкови сметки и доходи са публични. Не разполагам с банкова сметка и пари, в която и да е офшорна Зона. Не съм в категорията на реваншистите, а в категорията на тези, които ще търсят отговорност", каза Плевнелиев.

"Това е не е първата атака срещу мен, няма да е и последната. Аз ще отстоявам своите позиции и принципи", каза още държавният глава.

Подкрепи Economic.bg