Плевнелиев: Управляващите избраха реваншизма и "Атака"

Няма диалог, едните искат оставка, други подкрепят правителството. Самият аз давам всичко от себе си, за да има диалог, смята президентът

Автор: Атанас Христов

Притеснен съм за нацията, притеснен съм и за ситуацията, в която се намираме - политически, икономически и социално. Това каза президентът Росен Плевнелиев след откриването на последния участък от магистрала "Тракия", предаде репортер на Eonomic.bg. "Притеснен съм, защото никога не е имало толкова силно противопоставяне, никога политическите лидери не са били толкова разделени - едните са в парламента, другите - извън. Едните са за оставка, другите не са. Дори не си говорят, няма диалог. Ситуацията е много тежка и трудна", добави държавният глава.

"Продължавам да правя всичко възможно да има диалог, защото решаването на проблемите минава през диалог и отстъпки от всеки", смята президентът.

"Управляващите избраха пътя на реваншизма и вместо диалог с най-голямата опозиционна партия, решиха да зависят от гласа на "Атака". От друга страна най-голямата опозиционна партия е извън парламента, но сигнализира, че е готова за диалог, на който много се надявам", каза Плевнелиев.

Според него магистрала "Тракия" показа, че могат да се изграждат мостове в интерес на нацията. "За съжаление българският политически живот изгори всички мостове. Двете най-големи партии не водят диалог. А и двете са проевропейски - единият е шеф на европейските социалисти, другият на партия, която се нарича Граждани за европейско развитие. Ситуацията е уникална - много тежка и трудна, но се надявам скоро да излезем от нея. Но трябва диалог", категоричен е президентът.

"Българските магистрали могат да се случат само с европейските милиарди. Но как да стане това, когато ги обявяваме за колонизатори", пита той.

Плевнелиев е категоричен, че само ценностите ще ни помогнат. "Това искат и гражданите - те излязоха да протестират за ценности. Ако сме за европейско развитие заставаме от едната страна. Ако европейците са колонизатори - добре - да ни спират еврофондовете", каза държавният глава. "ЕС е нашият дом и семейство. София и Брюксел са едно. Затова съм категоричен, че разделянето на България от други държави в ЕС, е пагубно. България винаги е била силна, когато е била интегрирана. И обратното - слаба, когато е била сама", смята той.

Президентът заяви, че ще търси диалог между политическите лидери, "защото това е ролята ми като президент". Той би станал и домакин на среща между Сергей Станишев и Бойко Борисов.

"Енергията на протестите не е загубена. Лидерите знаят, което и да е следващото правителство, че ще бъдат подложени на силен граждански контрол", смята президентът.

"Най-скандалното назначение след това на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е назначението на г-н Чуков за шеф на съвета по сигурност на МС. Той е нещо като директор на службите и е притеснително да задава приоритетите. Той е човек, за който се знае само, че е дясна ръка на Алексей Петров и изпълнителен директор на "Лев Инс". Чуков многократно се е изказвал в подкрепа на евразийския съюз, който е идея на Владимир Путин. Нека си даваме сметка какви назначения се случват пред очите на цялата нация - меко казано са силно притеснителни!", смята държавният глава.

Коментари: 0